رسوب کتری و سماور از جمله دغدغه هایی است که هنگام تمیز کردن کتری و سماور با آن مواجه میشویم. اگر شما هم دنبال راهی برای رسوب زدایی کتری و سماور هستید و میخواهید از شر رسوب های ضخیم و سخت کتری و سماوری که دائما از آن استفاده میکنید، خلاص شوید، این مقاله از نیک آب را از دست ندهید. ما در این مقاله شما را با مهم ترین و کاربردی ترین راه های از بین بردن رسوب سماور و کتری، آشنا خواهیم کرد. البته قبل از آن بهتر است که با اهمیت رسوب زدایی از کتری و سماور، علت تشکیل رسوب و… آشنا شوید.
اهمیت از بین بردن رسوبات کتری و سماور
نظرات متفاوتی در مورد مضرات رسوبات کتری وجود دارد. برخی اعتقاد دارند این رسوب میتواند باعث ایجاد سنگ کلیه و مشکلات گوارشی گردد. اما ابتدای این مطلب اعلام میکنیم نگران این حرف و حدیث ها نباشید. زیرا تا نوشتن این مطالب هیچ گزارش علمی در خصوص خطرناک بودن این رسوبات برای سلامتی ما منتشر نشده است.
بیشترین مشکل این رسوبات مربوط به تغییر در طعم آب و عوض شدن مزه چای میشود که اصلا خوشایند نیست. ضمن اینکه این رسوبات روی دیواره سماور، کتری، چای ساز و… شکل میبندد و باعث دیرتر جوش آمدن آب میشوند. در نهایت این رسوبات باعث ایجاد خوردگی در بدنه کتری میشوند.
علت تشکیل رسوب در سماور و کتری
در مکان هایی که آب سخت در آنها راکت میماند، وجود آهک باعث تشکیل رسوب میشود. این رسوب در واقع پودری سفید رنگ است که از مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم تشکیل و در صورت عدم رسیدگی تبدیل به رسوبات سخت میگردد. پس از جوشاندن آب سخت در کتری، این مواد معدنی تبخیر نمیشوند و در کتری یا سماور باقی میمانند. اگر زمان زیادی از تمیزکردن کتری ها گذشته باشد، مواد معدنی درکف آنها ته نشین و پوسته پوسته میشوند. در نتیجه انتقال حرارت به کندی صورت میپذیرد. از این رو هر چند وقت یک بار لازم است که نسبت به رسوب زدایی از کتری و سماور اقدام کنیم.
در ادامه شما با راه های مختلف از بین بردن رسوب از کتری و سماور آشنا خواهید شد.
راهکارهای مختلف رسوب زدایی از سماور و کتری
برای اینکه رسوب های موجود در کتری و سماور تمیز شوند، راه های بسیاری وجود دارد. ما در این بخش شما را با کاربردی ترین راه های رسوب زدایی از کتری و سماور آشنا میکنیم.
استفاده از سرکه برای تمیز کردن رسوب کتری و سماور
در این روش، یک فنجان سرکه سفید و یک فنجان آب را داخل کتری مخلوط میکنیم. اجازه میدهیم این مخلوط را تا چند دقیقه در همان حالت بماند و سپس کتری را روشن میکنیم تا محلول بجوشد. پس از آنکه مدت زمانی از جوشیدن سپری شد، کتری را خاموش نمایید تا محلول خنک شود. به کمک یک دستمال و استفاده از همان محلول میتوانید بخش بیرونی کتری را هم تمیز نمایید. تا زمانی که محلول در کتری موجود باشد، میتوانید سطح داخلی آن را توسط یک مسواک یا فرچه بسابید. سپس محلول را تخلیه نمایید، آبکشی کنید و در آخر، کتری را با آب بجوشانید تا بوی سرکه از بین برود.
استفاده از جوش شیرین برای رسوب زدایی از سماور و کتری
می توانید از جوش شیرین نیز برای رسوب زدایی از کتری و سماور استفاده کنید. به این منظور باید مقداری از جوش شیرین را در آب حل نمایید و آن را داخلی کتری بریزید. سپس زیر کتری را روشن کنید تا آب بجوشد و کمی بعد محلول را از کتری خارج نمایید. برای اینکه به نتیجه دلخواه برسید، این کار را چند بار تکرار نمایید.
به خاطر بسپارید که مقدار آب حدودا دو برابر جوش شیرین باشد.
استفاده از آب لیمو برای رسوب زدایی از کتری و سماور
میتوانید از آبلیمو یا لیمو ترش قاچ شده برای از بین بردن رسوب سماور یا کتری استفاده نمایید. برای این کار میتوانید مقداری آبلیمو را با آب درون کتری مخلوط کنید. سپس زیر کتری را روشن کنید تا آب بجوشد. سپس پس از جوشیدن کتری را از روی حرارت بردارید تا خنک شود. پس از خنک شدن میتوانید محلول درون کتری را خالی کنید و بار دیگر کتری را پر آب کنید و روی حرارت قرار دهید تا بجوشد. این کار به منظور از بین بردن رایحه آبلیمو از کتری انجام میشود.
استفاده از نوشابه برای تمیز کردن رسوب سماور و کتری
موضوع قابل توجه این است که میتوانید برای رسوب زدایی از سماور و کتری از نوشابه استفاده نمایید. ابتدا فضای داخلی آنها را از نوشابه پر نموده و روی شعله قرار دهید تا به جوش بیایند. پس از اینکه جوشید، بگذارید محلول کاملا خنک شود. پس از گذشت یک ساعت کتری را آبکشی نمایید. با این روش سخت ترین و ضخیم ترین رسوبات و جرم ها به طور کامل از بین میروند.
استفاده از سیب زمینی برای رسوب زدایی از کتری و سماور
یکی از روش های تمیزکردن و جرم گیری رسوب سماور و کتری، استفاده از سیب زمینی است. برای این کار ابتدا چند عدد سیب زمینی را رنده میکنیم و پس از قراردادن در کتری، مقداری آب اضافه میکنیم. کتری را روی شعله قرار میدهیم و به مدت 30 دقیقه میجوشانیم. بهتر است یک تکه زاج سفید را بکوبید و داخل کتری بریزید و مجدد 30 دقیقه دیگر بجوشانید. سپس آب کتری را خالی نمایید و با آب بشویید. در آخر اجازه دهید کتری با آب تمیز جوش بخورد.
قرار دادن کتری در فریزر
اگر سایز کتری دارای رسوب به اندازه ای باشد که درون یخچالتان قرار بگیرد، برای از بین بردن رسوبات کتری میتوانید مقداری آب در داخل آن اضافه نمایید و به مدت نصف روز در یخچال قرار دهید. سپس کتری را از یخجال خارج کرده و بوشیید.
روش داغ کردن کتری برای رسوب زدایی از سماور و کتری
برای از بین بردن رسوبات داخلی، ابتدا کتری را داغ نمایید و سپس داخل آن آب یخ بریزید. با این روش جرم ها جدا میشوند. باید مراقب باشیم کتری بیش حد داغ نشود، زیرا به لحیم آن آسیب وارد میگردد.
استفاده از پوست هندوانه برای رسوب زدایی از کتری و سماور
یکی دیگر از روش های ایده آل، استفاده از پوست هندوانه است. در این روش، پوست هندوانه را به قطعات کوچک تقسیم نمایید و درون کتری و سماوری پر از آب قرار دهید. پس از اینکه محلول جوشید، آن را خالی نمایید. مدت زمان تقریبی برای جوشیدن آب کتری به همراه پوست هندوانه، حدود سی دقیقه است. پس از این مدت میتوانید کتری را خالی نمایید و چند بار با آب بشویید، تا پروسه رسوب زدایی کاملا انجام گردد.
استفاده از اسید سیتریک برای رسوب زدایی از سماور و کتری
ابتدا داخل سماور یا کتری آب اضافه نمایید بجوشانید و سپس شعله را خاموش نمایید. به میزان دو قاشق غذاخوری اسید سیتریک که ماده رسوب زدای قدرتمند است را به آب کتری اضافه نمایید. در انتها محلول را خالی نمایید داخل کتری و سماور را چندین بار بشویید.
محصولات دیگری در بازار و فروشگاه ها برای رسوب زدایی از سماور و کتری به فروش میرسد. نوعی رسوب گیر به صورت پودر موجود است. طبق دستور مصرف، باید آن را در کتری بریزید، آب را جوش بیاورید و بعد از5 دقیقه رسوب کتری را از بین میبرد.
شما میتوانید از جرم گیرهای سیمی که در اصل یک گلوله فنر ظریف و کوچک است نیز استفاده نمایید. کافی است پس از هر بار مصرف، زیر شیر آب بگیرید و بشویید و برای مصرف مجدد داخل کتری قرار دهید.
تا اینجا با راه های متنوعی برای رسوب زدایی کتری و سماور آشنا شدید. اگر دوست دارید یک بار برای همیشه از شر رسوب آب کتری سماور خلاص شوید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
جلوگیری از تشکیل رسوب در کتری و سماور
برای اینکه بخواهید از تشکیل رسوب در سماور و کتری جلوگیری کنید، میتوانید به دنبال روش های کوتاه مدت و روش های طولانی تر بروید که هر یک مزایای خاص خود را دارند.
روش کوتاه مدت برای جلوگیری از رسوب آهک در کتری
برای اینکه از رسوب آهک در کتری جلوگیر نماییم، باید به طور منظم داخل کتری را بشویید و خشک نمایید. اگر پس از استفاده، آب سخت در کتری باقی بماند موجب تشدید در ایجاد آهک میگردد.
استفاده از فلس صدف نیز از دیگر راه های کوتاه مدت رسوب کتری است. در این روش برای جلوگیری از رسوب مجدد، میتوانید درون سماور یا کتری فلس صدف یا همان گوش ماهی بریزید. این کار باعث جذب آهک موجود در آب میگردد.
روش بلند مدت برای جلوگیری از تشکیل رسوب آهک
برای انجام این فرایند میتوانید از نرم کننده آب استفاده نمایید. این محلول کلسیم و منیزیم موجود در آب را از بین میبرد و آن را تبدیل به آب نرم مینماید. به دلیل کم بودن میزان آهک در آب نرم، باعث حداقل رسوب در کتری میگردد. بر خلاف طعم فلز مانند آب سخت، آب نرم در بهبود کلی طعم چای تاثیر قابل ملاحظه ای دارد. نصب نرم کننده عمر مفید لوازم آشپزخانه علاوه بر کتری، دیگ بخار آبگرمکن و به شیرهای آب نیز کمتر آسیب وارد میگردد. در نتیجه با بهبود کارایی این لوازم میتوانید برای گرم آب، با کاهش مصرف انرژی در هزینه ها صرفه جویی نمایید.
البته یکی از بهترین راه های جلوگیری از رسوب بستن کتری و سماور، استفاده از آب تصفیه شده است. آب تصفیه شده نه تنها از رسوب بستن کتری و سماور جلوگیری میکند بلکه به طور کلی امکان استفاده از آبی سالم تر و با کیفیت تر را برای شما به ارمغان میآورد.
از این رو اگر به فکر سلامت خود و خانواده تان هستید و میخواهید برای همیشه با رسوب درون کتری و سماور خداحافظی کنید، بهترین تصمیم برای شما استفاده از یک دستگاه تصفیه آب خانگی است. در حال حاضر طیف گسترده ای از دستگاه های تصفیه آب وجود دارند که شما میتوانید با مراجعه به صفحه تصفیه آب های خانگی در سایت نیک آب، بسیاری از آنها را مشاهده نمایید.